Esküvői szokások, amelyek még mindig divatosak

esküvői tanácsadás, esküvői tanácsadás Pécs, esküvőszervezés, esküvőszervezés Pécs, esküvőszervező, esküvőszervező Pécs

Számos szokás maradt ránk régről, melyek közül már sok feledésbe merült, vagy nem tartják be.

Nagyanyáink idejébe például szokás volt, hogy az esküvő előtt a menyasszony és a vőlegény nem aludhatott együtt, de ezt már kevesen tartják be, ahogyan a lepedőt sem lógatják ki az ablakon a nászéjszaka után. Vannak azonban olyan szokások, melyek még mindig divatosnak számítnak. Nem is gondolnánk, de maga a karikagyűrűhöz is egy régi szokás kötődik, mégpedig az, hogy a templomi esküvőig a bal, utána a jobb kezünkön viseljük.

A rizsszórás alapvetően nem magyar hagyomány, de nálunk is meglehetősen elterjedt szokás, ahogyan a világ számos pontján is. A rizs a gazdagságot és a termékenységet szimbolizálja, ezért szórják az ifjú párra. A csokordobás is régi szokás, ami még ma is nagyon népszerű, sőt ma már sok menyasszonynak van külön dobócsokra.

„Valami rég, új, kék és kölcsönbe kapott”

Ez a szokás meglehetősen régóta tartja magát. Állítólag Amerikából indult, de Európában is sok országban gyakori, és a magyar menyasszonyok közül is sokan tartják be ezt a szabályt, amikor férjhez mennek. Természetesen mindennek van jelentése. A „régi” a hajadon életre utalt, ez lehet valami régi családi ékszer, vagy hajba való. Hogy mennyire réginek kell lennie, arra nincs vonatkozó szabály, de a lényeg, hogy ne olyan tárgy legyen, amit nemrég vásároltunk, és újonnan vesszük fel. Az „új” a házasság utáni, új élet kezdetére utal, általában ez a ruha szokott lenni, de lehet a karikagyűrű, vagy akár a cipő is

Az újat a legkönnyebb talán beszerezni egy menyasszonynak. A „kék” a menyasszonyok örök hűségét jelképezi, ez legtöbbször egy kék harisnyakötő szokott lenni. A „kölcsön kapott” a szerelemre utalt, és általában a család vagy a barátok adnak kölcsön valamit a menyasszonynak, amit viselhet. Természetesen egy tárgy akár több kritériumnak is megfelelhet, vagyis a kék harisnyakötőt kölcsön is kaphatjuk, de egy családi ékszer is lehet régi és kölcsönkapott. Persze betartani nem kötelező ezeket a szokásokat, de még ma is sokan megteszik.