Ki adjon minket össze?

esküvői tanácsadás, esküvői tanácsadás Pécs, esküvőszervezés, esküvőszervezés Pécs, esküvőszervező, esküvőszervező Pécs

Ez a kérdés sokak számára egyértelmű lehet, és rá is lehetne vágni, hogy természetesen az anyakönyvvezető. Hazánkban a jogszabályok ebben a tekintetben egyértelműek, hiszen csak akkor lesz érvényes egy házasság, ha hivatalosan bekerül a nevünk az anyagkönyvbe, és az anyakönyvvezető ad minket össze. Ez sokak számára lehet kiábrándító, de a házassághoz valójában elég a menyasszony, a vőlegény, két tanú, az anyakönyvvezető, és az igen elrebegése, majd az anyakönyv aláírása.

Sokszor hallani azonban olyan esküvőkről, hogy a barátok adták össze az ifjú párt, esetleg valami nagyon extrém helyen volt az esküvő, hőlégballonba, ejtőernyőzés vagy búvárkodás közben, esetleg egy hajón. Az ilyen helyekre nem minden anyakönyvvezető megy ki, de akkor hogyan lesz érvényes a házasság? Természetesen úgy, hogy mindenféle sallang nélkül bemegy a pár a megbeszélt időpontra, hivatalosan összeházasodnak, majd egy szertartásvezető a násznép előtt is összeadja őket, mintha az lenne a hivatalos ceremónia.

Mennyire valós Magyarországon a filmekből ismert internetes pappá szentelés?

Ezt a szokást a filmekből ismerhetjük, számos vígjátéksorozatban láthattunk hasonlót, érdemes akár a Jóbarátokra vagy az Agymenőkre gondolni. Amerikában ugyanis valóban megtörténhet, hogy valaki az interneten pappá szentelteti magát, és utána eskethet.

Magyarországon viszont ez nem történhet meg, mert bár eljátszani ellehet, ahogyan az előbb már kifejtettük, de a valóságban egy barátunk csak akkor adhat össze minket, ha valóban pappá is van szentelve. De még így is szükség lesz egy hivatalos, anyakönyvvezető előtti szertartásra.

Természetesen vannak olyan vallások, melyek lehetővé teszik ezt, akár Magyarországon is, de ebben az esetben is érvényes, hogy anyakönyvvezetőre minden körülmények között szükség van. Pappá szenteltetheti magát bárki az interneten, még akár Magyarországról is, és vezetheti ő a szertartást, de hivatalossá csak az anyakönyv aláírása után válik a házasság. Ha szeretnénk, hogy egy rokon vagy egy barát adjon minket össze, akkor nem hivatalosan természetesen megteheti Magyarországon is.