Vőfély vagy ceremóniamester? Kell egyáltalán?

esküvői tanácsadás, esküvői tanácsadás Pécs, esküvőszervezés, esküvőszervezés Pécs, esküvőszervező, esküvőszervező Pécs

Bár sokan hiszik, hogy a vőfély és ceremóniamester egy és ugyanaz, azért akadnak különbségek. Természetes mindkettőnek ugyanaz a szerepe, és az esküvő napján ő az ifjú pár legjobb barátja.

Mielőtt azonban rátérnénk a különbségekre, tisztázzuk, miért is keverik össze ezt a két szerepet. Nos, azért, mert lényegében mindkettőnek ugyanaz a feladata, vagyis levezényelni az esküvőt. Azért vannak, hogy a pár önfeledten élvezze a pillanatokat, ne az esküvői programmal törődjenek, ne azt figyeljék, hogy mikor ül le a hangulat, vagy mikor jön már az esküvői torta.

A különbség pedig valahol a megjelenésükben keresendő, ugyanis a vőfély a hagyományos, népies stílust követi megjelenésében, beszédében, ruházatában. Rímekben, versekben adja elő a mondókáját, népies játékokat játszik, ha a helyzet úgy kívánja.

A ceremóniamester feladata ugyanaz, csak ő úgymond modernebb, nem népies viseletben jelenik meg, hanem öltönyben, zakóban, nem mond rímeket, de az esküvő menetrendjét ugyanúgy segít tartani, fokozza a hangulatot, úgymond egy modern vőfély.

Amiért megéri ceremóniamestert vagy vőfélyt fogadni

A vőfély és a ceremóniamester felsorolt feladataiból már jól látszódhat, hogy miért is éri meg alkalmazni valakit, aki az esküvő úgymond műsorvezetője lesz. Kell valaki, aki segít a párnak abban, hogy minden a menetrend szerint alakuljon, ők pedig élvezhessék az esküvőt.

Hogy vőfélyt vagy ceremóniamestert választunk az leginkább ízlés kérdése. Ha szeretnénk kicsit őrizni a hagyományokat, népiesebb jelleget adni az esküvőnknek, akkor a vőfély lesz a jó választás, de ha modernebb gondolkodásúak vagyunk, akkor a ceremóniamester lehet a jó választás.

Ilyenkor fel szokott merülni a kérdés, hogy nem lehet ceremóniamester egy barát, akinek megvan hozzá a karizmája és a humora? De, természetesen lehet, viszont arra figyeljünk, hogy olyat válasszunk, aki ezt a szerepet komolyan is veszi, nem lámpalázas, és nem műsorozza végig a lagzit, csak akkor lép elő, ha kell. És persze azzal is tisztában van, hogy mikor is van az a pillanat, amikor elő kell lépnie.